Kemenesaljai Művelődési Központ 
Celldömölk dr.Géfin tér.1
és Könyvtár

SZILÁGYI MÁRIA EMLÉKKIÁLLÍTÁS 2015. november 27 – 2016. február 29.

 

Szilágyi Mária keramikus művész Celldömölk városának adományozott hagyatékából nyílt emlékkiállítás a Kemenesaljai Művelődési Központ Móritz  Sándor galériáján 2015. november 27-én. A jelenlegi csaknem 100 darabból álló restaurált alkotások a művésznő legkiteljesedettebb korszakából valók. Amikor a Kemenesaljai Művelődési Központ  és Könyvtár épült, pályázatot hirdettek (1972) egy nagy méretű fali kompozíció elkészítésére. A zsűri Szilágyi Mária munkáját találta a legalkalmasabbnak, amely azóta éke, dísze a Művelődési Központ aulájának. A 300X200 cm-es plasztikus máztalan kerámia kompozíció szimbólikus emberábrázolásával illusztrálja a mű mottójául felhasznált Berzsenyi gondolatot: „Nem sokaság, hanem, / Szabad nép tesz csuda dolgokat.”

Szilágyi Mária művészete rendkívül vonzó. Kompozíciói, figurái a kerámiaművészet legmagasabb fokán szólnak hozzánk. Jó ezek között a kerámiák között járni-kelni, nézelődni. Nyugalom és elevenség, erő és gyengédség, kötöttség és kedves humor hatja át a formákat. A Busó-sorozat színpompás darabjai, a művész fehér korszakának kerámiái az ókori görög művészetet megörökítő amphorái Szilágyi Mária egy-egy lezáruló és újrakezdődő korszakairól adnak átfogó képet.

Az a nemes gesztus amellyel a művésznő e gazdag kiállítás anyagát Celldömölknek ajándékozta 1978-ban, bizonyítja azt a ragaszkodást és szeretetet amely városunkhoz kötötte. A szereteten túl azonban a művész számára még sok minden szükséges  –  a műveit kísérő figyelem. Ez az amit Celldömölk adott Szilágyi Máriának.

Az emlékkiállítás 2016.február 29-ig tekinthető meg a  Kemenesaljai Művelődési Központ Móritz Sándor Galériáján.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

 

Megosztás

Tisza-Kalmár György festőművész kiállítása

 

Megnyitó 2015.06.19-én pénteken  18 órakor

 

Festőművész
TISZA-KALMÁR GYÖRGY 

 

Megosztás

Kiállítások

 

Megosztás